ရႊင္လန္း ခ်မ္းေျမ ့ၾကပါေစခင္ဗ်ာ...

အားျဖစ္ေစဖုိ ့ ကြန္မန္ ့ခ်န္ထားေပးၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံအပ္ပါသည္...

Friday, April 8, 2016

အသင့္စား ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္အေၾကာင္း တေစ့တေစာင္း


   
   
     အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြ
ကို လူတုိင္း စားဖူးၾကမွာပါ။၀ယ္စားရတာ လြယ္ကူသလုိ ေစ်းႏႈန္းပါ ခ်ဳိသာတဲ့အတြက္ေၾကာင့္လည္း လူၾကိဳက္မ်ားလွပါတယ္။အထူးသျဖင့္ လကုန္ခါနီး
လက္ထဲ ဘုိင္ျပတ္တဲ့အခါမွာ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြကို
၀ယ္စားတတ္ၾကပါတယ္။
အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ထဲမွာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္အျပင္
ဆီနဲ ့ဟင္းခတ္မႈန္ ့ တစ္ထုပ္စီကို ပန္းကန္တစ္လုံးထဲမွာ ထည့္ျပီး ေရေႏြးနဲ ့့
ထည့္ျပဳတ္ကာ ငါးမိနစ္ေလာက္ေစာင့္လုိက္ရင္ အသင့္စားသုံးလုိ ့ ရႏိုင္ပါတယ္။တစ္ထုပ္မွ ပွ်မ္းမွ်တန္ဖုိး ႏွစ္ရာက်ပ္သာ ၀ယ္ယူရရိွႏိုင္တဲ့အတြက္လည္း ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာတဲ့ ကုန္ပစၥည္းတစ္ခုအျဖစ္
သတ္မွတ္လုိ ့ရပါတယ္။
                               @@@@
    အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ စတင္ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ရင္းျမစ္ကို
ရွာေဖြၾကည့္ၾကရေအာင္ပါ။၁၉၅၈ခုနစ္မွာ တုိင္၀မ္ႏိုင္ငံဖြား မုိမုိဖူကူအန္တူ
ဆိုသူက ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ နစ္ဆင္း(Nissin Foods)စားေသာက္ကုန္ ကုမၸဏီအတြက္
အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ကို စတင္တီထြင္ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။၁၉၅၈ခုနစ္၊ၾသဂုတ္လ ၂၅ရက္ေန ့မွာ ခ်ီကင္ရာမင္(Chikin Ramen) ဆုိတဲ့ အမွတ္တံဆိပ္နဲ ့ေစ်းကြက္သို ့စတင္ျဖန္ ့ခ်ိခဲ့ပါတယ္။စစေရာင္းစဥ္တုန္းကေတာ့ တစ္ထုပ္ကို ၃၅ယန္း ျဖင့္ ၀ယ္ယူရတဲ့အျပင္ ေခါက္ဆြဲစိမ္းေတြထက္ ေျခာက္ဆေလာက္ ေစ်းၾကီးေနတဲ့အတြက္
ေၾကာင့္လည္း လူတုိင္း မ၀ယ္စားႏိုင္ၾကပါဘူး။နစ္ဆင္းကုမၸဏီကပဲ ၁၉၇၁ခုနစ္မွာ
ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ပလတ္စတစ္ဘူးနဲ ့ ပုံစံေျပာင္းျပီး ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ပါေသးတယ္။အခုဆုိ ရင္ လူတုိင္း ၀ယ္ယူစားသုံးႏုိင္ေလာက္ေအာင္ ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာလာတဲ့အျပင္ ၂၀၁၂ခုနစ္အတြက္္
ကမာၻတစ္၀န္း အသင့္စားေျခာက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ ေရာင္းအားလည္း ၁၀၁ဒသမ၄ဘီလီယံအထိ ရိွလာျပီျဖစ္ေၾကာင္းကိုလည္း ဂ်ပန္အေျခစုိက္ ကမာၻ ့ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္အသင္းက သတင္းထုတ္ျပန္ထားပါတယ္။
                           @@@@
     လူတုိင္းမသိေသးတဲ့ အခ်က္ကေတာ့ အသင့္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ကို
ေရရွည္စားသုံးျခင္းဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ သိပ္မေကာင္းလွပါဘူး။အသင့္စား
ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ထဲမွာ "ပန္ဆိုအဲဖယ္ရင္း"ဆုိတဲ့ ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏိုင္တဲ့
ဓာတ္ေတြ ဟင္းခတ္မႈန္ ့ထဲမွာ ပါ၀င္ေနတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ပါ။အာရွတုိက္ႏိုင္ငံမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ဖိလစ္ပိုင္၊ တရုတ္၊ ေတာင္ကိုရီးယား ႏိုင္ငံေတြကေတာ့ ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏိုင္တဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြကို ရွာေဖြသိမ္းဆည္းခဲ့ၾကပါျပီ။ဒါေၾကာင့္
အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ စားသုံးၾကမယ္ဆုိရင္ ပါ၀င္တဲ့ပစၥည္းကို
အထူးသတိျပဳေစခ်င္ပါတယ္။တခ်ဳိ ့ေခါက္ဆဲြေျခာက္ေတြကေတာ့ အဂၤလိပ္ဘာသာစကားနဲ ့မေရးထားဘဲ သူတုိ ့ႏိုင္ငံသုံး ဘာသာစကားေတြကိုပဲ ေရးထားတာျဖစ္တဲ့အတြက္ စားသုံးသူေတြအေနနဲ ့ အခက္အခဲ ရိွႏိုင္ၾကမွာပါ။ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ အဂၤလိပ္စာနဲ ့ ေရးသားထားတဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ကိုပဲ ၀ယ္ယူၾကဖုိ ့ ေျပာလုိပါတယ္။
           @@@@@
      အသင့္စားေခါက္ဆဲြေျခာက္ထုပ္စားသုံးမႈအမ်ားဆုံးႏိုင္ငံကို ေလ့လာၾကည့္ၾကရေအာင္ပါ။
အမ်ားဆုံး စားသုံးတဲ့ ႏိုင္ငံကေတာ့ တရုတ္ႏိုင္ငံျဖစ္ျပီး သူ ့ရဲ့ေနာက္မွာ အင္ဒုိနီးရွား၊ဂ်ပန္၊ကုိရီးယား၊ ဗီယက္နမ္၊ဖိလစ္ပိုင္၊ထုိင္းႏိုင္ငံတုိ ့ အသီးသီး
ရပ္တည္ေနၾကပါတယ္။ျမန္မာႏိုင္ငံလည္း စားသုံးမႈအမ်ားဆုံး
ႏိုင္ငံမ်ားစာရင္းမွာ မပါ၀င္ေပမယ့္ စူပါမားကတ္ေတြမွာ
အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြကို ပုံစံမ်ဳိးစုံ ေရာင္းခ်ေနၾကတာကို
ၾကည့္ျခင္းအားျဖင့္ စားသုံးမႈ ပမာဏကို ခန္ ့မွန္းႏိုင္ၾကမွာပါ။တစ္ႏွစ္အတြင္း ကမာၻတစ္၀န္းမွာ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ အထုပ္ သန္းႏွစ္ေထာင္ေက်ာ္ ေရာင္းအားရိွျပီး တစ္ရက္ကို ပ်ွမ္းမွ်အားျဖင့္ အထုပ္ ရွစ္သန္းခန္ ့ေရာင္းအားရိွတယ္လို ့လည္း သိရိွရပါတယ္။ဘာပဲေျပာေျပာ Fast Food ေတြထဲမွာ အသင့္စားေခါက္ဆဲြေျခာက္ထုပ္ေတြဟာ လူၾကိဳက္အမ်ားဆုံး အသင့္စား ကုန္ပစၥည္းအျဖစ္ ေရာက္ရိွလုိ ့လာပါျပီ။
     အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြကို သုိေလွာင္ရတာ လြယ္ကူတဲ့အျပင္
ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာတဲ့အတြက္လည္း ၾကိဳက္ၾကိဳက္မၾကိဳက္ၾကိဳက္ အိမ္ေတြမွာ
ထည့္သြင္း သုိေလွာင္ထားတတ္ၾကတဲ့ ကုန္ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးပါ။ေရၾကီးတဲ့
ႏွစ္ေတြမွာဆုိရင္လည္း တခ်ဳိ ့ႏိုင္ငံေတြက အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကို
ေရေဘးသင့္ျပည္သူမ်ားအတြက္ ေပးလွဴတတ္ၾကပါတယ္။
    ကေလး၊လူငယ္နဲ ့ ရုံး၀န္ထမ္းအမ်ားစုဟာ အသင့္စား ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို
မနက္စာ၊ေန ့လယ္စာ၊ညစာအျဖစ္ စားသုံးတတ္ၾကပါတယ္။တခ်ဳိ ့က ဒီအတုိင္း
ေဖာက္စားတတ္ၾကျပီး တခ်ဳိ ့က က်ေတာ့ ခ်က္ျပဳတ္စားတတ္ၾကပါတယ္။တခ်ဳိ ့ကက်ေတာ့လည္း ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ထမင္း အစား စားသုံးတတ္ၾကပါတယ္။ဒီလုိမ်ဳိး စားသုံးျခင္းဟာ ပိုမုိပိန္သြားေစတယ္လို ့
ထင္မွတ္မွားတတ္ၾကပါေသးတယ္။တကယ္ေတာ့ ဒီလုိမ်ဳိး ထင္မွတ္ျခင္းဟာ
အယူအဆမွားတစ္ခုသာ ျဖစ္ပါတယ္။ေဆးပညာရွင္မ်ားရဲ့ ေျပာၾကား
ခ်က္အရ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထဲမွာ ဂ်ဳံပါ၀င္မႈ လြန္ကဲေနတဲ့အတြက္
ပိန္ဖုိ ့ေနေနသာသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တုိးလာျပီး ၀လာဖို ့ပဲ
ရိွပါတယ္။ဒါ့အျပင္ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ထဲမွာ ဆုိဒီယမ္ပါ၀င္မႈ
ျမင့္မားလွတဲ့အတြက္ အသည္းကုိပါ ထိခုိက္စႏိုင္ပါတယ္။
    အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္းပမာဏကို
ေလ့လာၾကရေအာင္ပါ။ဂ်ဳံက ေျခာက္ဆယ္ရာခုိင္ႏႈန္းကေန ခုနစ္ဆယ္ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ
ပါ၀င္ျပီး အဆီနဲ ့ဟင္းခတ္မႈန္ ့ကေတာ့ ဆယ့္ငါးရာခုိင္ႏႈန္းကေန
ႏွစ္ဆယ္ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ပါ၀င္ပါတယ္။ဆားနဲ ့အခ်ဳိ မႈန္ ့ကက်ေတာ့
ငါးရာခုိင္ႏႈန္းကေန ေျခာက္ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ပါ၀င္ေနတယ္လုိ ့
သိရိွရပါတယ္။အသင့္စား ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ကုိ တစ္ေန ့တည္းမွာ တစ္ထုပ္ထက္
ပုိျပီးစားရင္ ဆုိဒီယမ္ဓာတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္လိုအပ္ခ်က္ထက္ ႏွစ္ဆ
ပိုမ်ားလာႏိုင္တဲ့အတြက္ အသည္းရဲ့ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္မႈကို ထိခုိက္လာေစႏိုင္ပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ေသြးတုိးေရာဂါျဖစ္ပြားႏႈန္းကိုလည္း ပိုမုိ
ျမင့္တက္လာေစႏိုင္ပါတယ္။ဒါ့ေၾကာင့္  အသင့္စားေခါက္ဆဲြေခါက္ထုပ္ကို အရည္မရ
အဖတ္မရတဲ့ ကုန္ပစၥည္းအျဖစ္  သတ္မွတ္လာၾကပါတယ္။
                    @@@@
    အခုေနာက္ပိုင္းမွာ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက က်န္းမာေရးနဲ ့ညီညႊတ္လာႏိုင္ေအာင္ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ထဲကို ု ဗီတာမင္ေအ၊အုိင္အိုဒင္းနဲ ့ သံဓာတ္ စတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါ၀င္လာႏိုင္ေအာင္  ထပ္ျဖည့္ထားေပးပါတယ္။ဒါေတြဟာ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုတ္ေတြကို အဆင့္ျမင့္တင္လုိက္သလုိပါပဲလုိ ့ ေလ့လာသူမ်ားက ဆုိထားၾကပါတယ္။
     ၀ယ္ယူစားသုံးသူမ်ားအေနနဲ ့ အသင့္စားေခါက္ဆဲြေျခာက္ထုပ္ကို
၀ယ္စားၾကရာမွာ အထက္က ေျပာသြားတဲ့ ဗီတာမင္ေအ၊အုိင္အုိဒင္းနဲ ့ သံဓာတ္ သုံးမ်ဳိးစလုံး ပါ၀င္မႈ ရိွမရိွကို ၾကည့္ျပီး ၀ယ္ယူစားသုံးႏုိင္ပါတယ္။ျပဳတ္စားမယ္ဆုိရင္
အသား၊အရြက္၊ၾကက္ဥဘဲဥေတြ ေရာထည့္ျပီး ျပဳတ္သင့္ပါတယ္။ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ကို အျမဲတမ္း ကာလအၾကာၾကီး စားသုံးဖုိ ့ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ကို  ဒီအတုိင္း ေဖာက္စားရင္
ဗိုက္ပြေစႏုိင္ျပီး ေနမထိ ထုိင္မသာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အေကာင္းဆုံး နည္းလမ္းအေနနဲ ့ ျပဳတ္စားၾကပါလုိ ့ အၾကံျပဳခ်င္ပါတယ္။ျပဳတ္စားရာမွာလည္း အသား၊အရြက္၊ဥေလးေတြ ထည့္ေပးဖုိ ့ မေမ့ၾကပါနဲ ့လုိ ့ စာဖတ္ပရိသတ္မ်ားအတြက္  မွာၾကားပါရေစခင္ဗ်ာ။
                                                            ေထာ္ဦး(ဘားအံကြန္ပ်ဴတာ)
စံေတာ္ခ်ိန္ေန႕စဥ္သတင္းစာ
၂၂ - ၉ - ၂၀၁၅(အဂၤါေန႕) ထုတ္
                                                           http://htawoo.blogspot.com

No comments:

Post a Comment